Robię całą górę naleśników z tym obłędnym farszem. Ze stołu znikają do ostatniego

Dodano:
Naleśniki z kurczakiem zwinięte w rulony Źródło: Pixabay / Irenna
To najlepsze nadzienie, jakie jadłam. Gdy tylko nasmażę do niego naleśniki, znikają w każdej ilości. Aż trudno uwierzyć, że kilka zwykłych produktów może smakować razem tak znakomicie.

W tym kremowym farszu zakochałam się zeszłej jesieni, gdy dostałam koszyk grzybów. Poza sezonem robiłam go z pieczarkami i też wszystkim smakowało. Teraz najczęściej biorę suszone plasterki, bo mają wspaniały, głęboki aromat. Gdy dodaję je do nadzienia, jest więcej chętnych niż naleśników.

Jak zrobić naleśniki z mielonym kurczakiem i kiszoną kapustą?

Farsz do naleśników robię z aromatycznej kapusty kiszonej, którą duszę z cebulą, czosnkiem i suszonymi grzybami. Dodaję do niej podsmażone mięso kurczaka i żółty ser. Nadzienie smakuje jeszcze lepiej, gdy użyję grzybów świeżych. Wystarczy porcja 100 gramów.

Żeby placki ładnie się smażyły i odchodziły od patelni, do surowego ciasta dolewam łyżkę tłuszczu. W przepisie używam masła, ale równie dobrze można wziąć olej rzepakowy czy oliwę z oliwek, jeśli ktoś ją lubi.

Moim smakowitym farszem nadziewam także krokiety i pierogi, a nawet placuszki z ziemniaków. Na te dania masa powinna być bardziej zwarta, dlatego kapustę podgrzewam dłużej, by odparowało więcej wody.

Gdy chcę podać naleśniki na bogato, układam je w żaroodpornym naczyniu, posypuję startym serem lub masłem i zapiekam 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis: Naleśniki z kurczakiem i kiszoną kapustą

Roladki z ciasta nadziewane farszem z mielonego mięsa z kiszoną kapustą, grzybami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
268 w każdej porcji

Składniki

Na farsz:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g kiszonej kapusty
  • sól i pieprz
  • 200 g startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZalej grzyby gorącą wodą i odstaw na co najmniej 30-60 minut, po czym osącz i grubo posiekaj, a wodę zachowaj. Odciśnij i potnij drobno kapustę, a cebulę pokrój w kostkę. Mięso wrzuć na patelnię z małą ilością oleju i smaż na rumiano przez 8-10 minut, cały czas mieszając, by rozbić je na drobne kawałki.
  2. Przygotowanie farszuRozgrzej olej na patelni i smaż cebulę na średnim ogniu przez 5-7 minut. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie grzyby. Smaż kolejne 5-7 minut, po czym wrzuć kapustę i duś około 30 minut, w razie potrzeby dolewając wodę z grzybów. Pod koniec większość płynu powinna odparować. Wtedy dorzuć mięso i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku pieprzem i ew. solą, a na końcu wymieszaj z serem.
  3. Robienie naleśnikówDo mąki wbij jajka, dodaj połowę mieszanki mleka z wodą, masło i sól. Następnie mieszaj ciasto mikserem, wlewając resztę płynu. Ubij białka na sztywną pianę, połącz z masą i usmaż 14 cienkich naleśników. Nałóż na każdy porcję farszu i zwiń w rulonik albo złóż na cztery.

Jak prawidłowo smażyć naleśniki?

Najlepiej używać lekko natłuszczonej patelni. Zamiast lać do niej olej czy oliwę, można użyć butelki z rozpylaczem. Cienką warstwę tłuszczu można też nanosić metodą z PRL. Gospodynie brały kawałek waty, owijały go gazą aptekarską, a brzegi i końce zabezpieczały białą nicią (ja używam tej kuchennej). Taki tampon macza się w oleju i smaruje nim patelnię.

Ważne jest również odpowiednie nalewania ciasta. Najlepiej wziąć do tego łyżkę wazową i odmierzać równe porcje wprost na patelnię, a potem przechylać ją okrężnym ruchem, by masa rozlała się cienką i równą warstwą po dnie.

Gdy naleśnik trzeba przewrócić, najlepiej nie bawić się w jego przekręcanie w powietrzu czy odwracanie na talerz. Dobrze jest używać dwóch patelni jednocześnie, co nie tylko usprawni smażenie, ale też skróci czas pracy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...